Näiteks kui suur ja mööblirikas on teie elutuba ja kui tihe on selle ruumi kasutus? Kas soovite vaipa pigem toa ehteks või praktilistel kaalutlustel põrandale pehmenduseks ja külmakaitseks? Kas vaip jääb vabalt liigutatavaks või hakkab asuma mööblitükkide all? Oluline on arvestada, kas kodus on pisikesi lapsi või lemmikloomi ja kas plaanite hakata vaipa ise puhastama või kasutama puhastusteenust.

Värv ja stiil

Kui oled välja mõelnud, kui suur ja millistes toonides vaip elutuppa sobiks, tasub end kurssi viia erinevate trendidega. Teades, mis on populaarsed stiilid, on lihtsam endale meeldivaim välja valida. Vaipa valima minnes on mõistlik kaasa võtta tükike elutoa kardinariiet, pilt diivanist või väike tapeediriba, sest nii leiab paremini üles need toonid, mis tuppa tõesti sobiksid. Tasub ka meeles pidada, et värvid mõjutavad inimeste meeleolu ning esimese hooga väga kaunina tunduv erkkollane vaip võib hiljem teid diivanil telerit nautides tõsiselt häirima hakata.

Mida heledam vaip, seda kiiremini see määrdub — see ei tasu liiga heledat vaipa asetada paljukäidavatesse kohtadesse nagu ukseesine või söögilaua alune, kuhu võib pudeneda laualt nii toidupuru kui ka vedelikku ümberläinud klaasist. Kui teil on koduloomad või armastavad lapsed mängida põrandal, siis eelistage võimalikult madalakarvalist vaipa, mis ei haagiks mustust, tolmu ja loomakarvu endasse ning ega ajaks ise omakorda ebemeid.

Samas on heledamad toonid väga omal kohal, kui tegemist on pisikese elutoaga, sest heledad toonid lasevad ruumil paista suuremana. Suur elutuba aga lubab kasutada tumedama mustriga suuri vaipu, muutes hoopis ruumi õdusamaks ja nägusamaks.

Oluline on vaiba värvivalikul ka ruumi valgustus, sest vaiba õiget värvust näitab eelkõige loomulik päevavalgus. Põhja pool, kus päevavalgust napimalt, võiks kasutada heledamat tooni põrandakatteid. See toob näiliselt tuppa rohkem valgust.

Antistaatiline kaitse

Kuna meie kodud on täis tehnoloogiat ja sellest tulenevat staatilist elektrit, on tänapäeva vaibad on enamasti pritsitud antistaatilise kaitsega, mis ei lase vaibalt „elektriliseks“ muutuda. Kui see on sinu jaoks tähtis, uuri kindlasti müüjalt järele, mis materjalist vaip on ning kas ta on antistaatiline. Samuti tasub uurida, milline garantii vaibal.

Vaip ostetakse aastateks. Hea ja ilus põrandakate ei ole väike investeering ning seetõttu tuleb oma valikutes olla kindel: valida materjal, mis kestab, ning toonid, mis ei ole liiga pretensioonikad ega lähe ülehomme moest. Kuna elutuba on pere ühine ruum, kaasa arutelusse ka nii perekonna vanimad kui ka noorimad liikmed, et leida kõigi jaoks parim valik. Sageli oskavad teised viidata huvitavatele aspektidele, mida ise poleks võib-olla märganudki — näiteks vaiba imamisvõime või mustrist väljajoonistuvad kujundid.