Kõigepealt mõned ideed, kuidas mõelda „karbist välja“ — näiteks on kortereid, kus garderoobikapist on saanud justkui magamistoa kaunistus. Kapp võib olla ehitatud ümber akna ja aknalauast on tehtud samal ajal mõnus istumiskoht lugemiseks või aknast välja vaatamiseks. Nii saab väga efektiivselt kasutada ära aknaga seinas olevat vaba seinaruumi.

Suur riidekapp võib edukalt täita ka seinajagaja funktsiooni — kui ehitada kapp seinaks magamistoa ja vannitoa vahele või ema-isa magamistoa ja lastetoa vahele. Või miks mitte teha riidekapp, mille üks uks on tegelikult „päris“ uks ja viib edasi näiteks keldrisse! Muidugi võib kapiga eraldada ka lihtsalt voodi ülejäänud toast.

Järgmine vahva võimalus on kujundada magamistoa kapid sarnaselt elutoa sektsioonile ehk paigutada suurte uste kõrvale mõned avatud riiulid, kuhu asetada teler, muusikakeskus või raamatud.

Pange kirja oma soovid

Nüüd jõuame küsimuse juurde, kas ehitada garderoobisüsteem oma kätega valmis või tellida mööbliettevõttelt. Kui on pealehakkamist, kogemusi ja oskuseid, siis võib muidugi proovida ise: ühest küljest teavad ju korteriomanik ja sealsed elanikud kõige paremini, millist kappi oma eluruumi soovivad ja milliseid tingimusi see täitma peab. Teisalt on elukutselistel kapiehitajatel kindlasti oluliselt rohkem kogemusi ja oskavad kasutada praktiliselt ära iga viimasegi sentimeetri, rääkimata sellest, et neil ei esineks möödamõõtmisi või valearvestusi.

Hinnas ei pruugi samuti iseehitamine kõige soodsam tulla, sest ettevõtted tellivad materjale, sealhulgas sahtlite ja uste siine, kapinuppe, nurgikuid ja riiuleid hulgi ning saavad neid hoopis teise hinnaga, kui jaemüügist ostes. Samas — ei saa ju inimesi keelata isetegemisrõõmust! Nii et hakkame pihta!

Kõigepealt tuleks välja mõelda, millist kappi soovite ja milliseid nõudmisi see täitma peab. Seejärel tehke mõõdistused ja märkide projekt paberile. Kas kõik kapiuksed saavad vabalt käia? On lükatavatel ustel ikka ruumi avaneda? Kui riiulid on plaanis teha maast laeni, siis mõelge ka, kuidas kavatsete kiirelt enne väljaminekut kätte saada kõige kõrgemal, lae all seisvad kübarad?

Sahtlid vs. riiulid

Kui mõõdud kirjas ja üheksa korda üle mõõdetud ka, ootab ees poetee. Abiks on kindlasti ehituspoe klienditeenindaja, kellelt tasub küsida vaikselt sulguvaid uksesüsteeme ning hästikäivaid ja vastupidavaid sahtlisiine. Vaja on kindlasti nii puitkartkasse ehituseks, kipsplaati seinte katmiseks, hulgaliselt kipsi- ja puidukruvisid, pahtlit ja värvi koos tarvikutega ning riiulimaterjali. Kui olete algaja, siis võib-olla sahtliteemaga ei tasugi hakata mässama, aga kui siiski on soov sahtleid kappi saada, siis ostke korvist valmissahtlid, mis nii-öelda paistavad läbi. Siis näete juba kapiust avades, mis täpselt kuskil sahtlis asub. Lihtsam võimalus on sahtliteema vahetada välja läbipaistvaid plastikust kaanega karpide ja kastidega, millel on veel üks hea omadus — tänu kaantele ei lase need tolmul riietele ja jalatsitele vajuda.

Uksed on silmale näha

Omaette valik on uksed, sest need on ju ainsad asjad, mis jäävad kapist kõigile nähtavaks. Jällegi saab osta tavalist siledat lauda ja seda endale meeldivalt viimistleda kas peitsi, värvi või kleebitavate piltidega või hoopis ise uksele midagi maalida. Sageli lahendatakse just garderoobiuste abil magamistoa või esiku peeglisüsteem, paigutades peeglid ustele. Siin on jälle oluline, et uksesiinid oleksid kvaliteetsed ja kogu karkass piisavalt tugev, sest peegel on raske nagu klaaski.

Karkass

Kapi karkass peab kinnituma lisaks seintele lakke ja põrandale. Uurige eelnevalt, kas tegemist on betoon- või puitpõrandaga ja muretsege vastavad tarvikud: kivi- ja betoonipuur ja kruvid või pikemad puidukruvid. Enne kui kapi põranda, lae ja seinad paika saate, ärge unustage mõtlemast valgustusele! Üks tüütumaid asju on sobrada pimedas kapis ja püüda iseenda varjus leida sokile paarilist.

Kui karkass on koos, juhtmed veetud, riiulid paigaldatud ja karkass väljastpoolt kipsplaatidega üle löödud, tuleks ette võtta pahteldamine ja värvimine, et kapp jätaks tõesti seina sisse uputatud mulje. Uste osas on lihtsaim võimalus valida maast-laeni uksed, mis eeldab samamoodi maast-laeni ehitatud riiuleid.

Igatahes on garderoobikapp tänuväärne. Kogu elamine tunduvalt korralikum ja puhtam, kui igal asjal on oma koht ning samal ajal on need asjad mugavalt ära paigutatud kohta, kust need iga kell kätte saab.