Jagatud magamistuba võib olla üks meeldejäävamaid kogemusi lapsepõlvest, eriti siis, kui mälestus on vahva ja lõbus ning ei koosnenud ainult ühise toa pärast kaklemisest. Selleks saab ära teha palju, et lapsed tunneksid end oma ruumis turvaliselt ja kahtlemata võiks igaühel olla oma nurgake, kus rahulikult õppida, raamatut lugeda, puhata või mängida.

Ruumi üldine disain

Esmalt peaks ruumi kujundamist arutama siiski oma lastega, sest nemad seal reaalselt elama hakkavad. Muidugi on mitmekesi ühte ruumi kujundades arvumusi ja soove palju ning korraga ühest toast printsessiloss ja kosmoselaev teha keerukas, kuid siiski peaks mõlemale osapoolele andma võimaluse oma ideid esitada. Disaini dikteerib ruum ja praktilised vajadused, kuid natukenegi oma tahtmisi kujundamisel saada annab lapse isiklikule nurgale oma isikupära ning tekitab talle turvalise ja heaperemeheliku omanikutunde.

Värvidega tasub olla ettevaatlik!

Ei saa sundida noormeest elama poolroosas toas ja ümbritseda tütarlast mustade kihutavate autodega tapeediga. Seega tuleb leida kuldne kesktee, millest ideaalsem oleks, kui toa saaks eraldada riiuli, kapi või kardinaga ning kumbki laps saaks „oma“ ruumi disaini üle ise otsustada. Kui tuba on väike ja eraldamisvõimalust pole, võiksid seinatoonid siiski ühtida ning lastele eraldatud nurgakesed olla kaunistatud sarnaselt — mõlemas raamitud pilt seinal või ühesugune mööblitükk. Parimaks lahenduseks on pigem neutraalsed pastelsed seinatoonid, millele saab siis aktsenti lisada üksikute detailidega, olgu selleks siis padi, päevatekk või plakat lemmikstaariga.

Magamisasemed

Kui tuba jagavad kaks õde, ei ole harv juhus, kus nad soovivad mingi aeg magada ühises voodis. See pole ju paha, kuid rahulikumalt magavad lapsed siiski omal asemel ja üksinda. Palju lapsevanemad soetavad lastele narivoodi — üks magab üleval, teine all. Samas oleks võib-olla parem osta kummalegi oma voodi — ja miks mitte nari, kus magamine toimub üleval, kuid all on lapsel mängunurk või kirjutuslaud. Sellised voodid ei pea asetsema kõrvuti, vaid näiteks üks ühel pool akna all ja teine teisel pool. See annab lastele rohkem hingamisruumi.

Pigem kapid ja sahtlid kui riiulid ja avatud pind

Üks laps suudab edukalt poole tunniga toas kaose tekitada, kaks või enam last aga veelgi kiiremini. Samas on vähe lapsi, kes armastaksid koristada. Seetõttu oleks parim ennetada mõned probleemid juba eos ning soetada kummalegi lapsele oma sahtlid kooliasjade ning kapid riiete ja mänguasjade jaoks. Kui nad ei maga naril, on praktiline ost panipaigaga voodid, kuhu nad saavad päevasel ajal oma voodiriided asetada. Riiulitele võiksid jääda ainult raamatud ja mõned mängud, et toa üldmulje oleks enamasti ikkagi korras.

Eraldusvärav väiksematele

Nii nagu pisikestele pannakse turvaväravad treppide ja väliskoridori ette, saab sama süsteemi kasutada ka lastetoas, kus elavad erinevas vanuses lapsed. Et pisike mänguhoos vanema venna kooliasjadesse ei sukelduks või vanema õe kosmeetikat laiali ei tiriks, saab mänguala edukalt teistest kohadest eraldada just väikelastele mõeldud turvaaia või väravaga.

Jagatud tuba võiks jagada mitut eesmärki: ühteaegu panna lapsed teineteisega arvestama ning hoolima ning samas võimaldada neil olla ka oma eraldatud alal. Ükskõik, millisena see ruum kujundada, peaks see eelkõige meeldima lastele.