Lastetuba on ruum, mis muutub ajas kõige enam ja kiiremini, vastavalt sellele, kuidas laps kasvab. Seepärast peaks üldvalguseks valima lambi, mida on võimalik kasutada alates päevast, mil laps sünnib kuni varase täiskasvanueani välja. Üks võimalus on paigaldada lakke pea märkamatuid ja praktilisi süvistatud valgusteid. Miks?

Kui peaks toas leidma aset mõni pallimäng, siis ei jää valgustid tänu oma väikestele mõõtmetele ja minimaalsele laest alla ulatuvale osale ette. Selline lahendus nõuab juba eelnevalt ehitusprojektis vastavate nõuete täitmist ja pikaajalisemat etteplaneerimist.

Püüa tuba ühtlaselt valgustada

Kui süvisvalgusteid pole võimalik paigaldada või puudub selleks soov, võivad osutuda sobivaks väikesemõõdulised sisseintegreeritud LED-iga pinnapealsed spot-valgustid. Piisavalt hea valguse saavutame, kui paigaldame lambid ühtlaselt üle kogu lae.
Ruumi keskel asuv üks lamp ei pruugi välja valgustada seina äärtes olevaid tegevustsoone. Pimedad alad toa nurkades muudavad lae visuaalselt madalamaks ja võivad mõjuda lapsele hirmutavalt. Enam kui ühe üldvalgusti paigaldamine lastetuppa tagab ühtlasema ja küllaldasema valguse. Nii ala- kui ka ülevalgustamine mõjub lapse meeleolule – väsitab või teeb rahutuks. Õigesti valitud valgus tagab hea ja positiivse meelerahu.

Eelista vastu lage plafoontüüpi valgusteid

Võrreledes kõrgelt alla rippuvate lampidega, võimaldavad vastu lage valgustid ja plafoonid lastetoas suuremat laste tegutsemisaktiivust. Materjalid, nagu klaas, kristall või keraamika, võivad purunemisel tekitada lapsele tõsiseid vigastusi. Seepärast on igati õigustatud laes plastikust ja kangast valgustite kasutamine.

On hea teada, et tumedates toonides ja paksust kangast kuppel võib liigselt valguse levikut takistada. Õigesti valitud valgusti annab ruumile avarust ja soojust ning ei pimesta ega tekita häirivaid peegeldusi või varje. Seepärast võiks kasutada valgusteid, mille valgusallikaid pole üheski võimalikust vaatlemissuunast näha või valgusvoog on suunatud ülespoole. Laest alla peegelduv valgus on tunduvalt mahedam otse alla suunatud valgusest.

Üleval pildil paistab StudioItaliaDesigni valgusti Millo, mis on sobilik nii lastetoa lakke kui ka seina, sest sellel puuduvad kergesti purunevad detailid. Valgusallikaks sobib 30 W säästupirn.

Leia suurem valik plafoonvalgusteid siit.

Eelista tugevaid materjale

Foto: erakogu, Hektor Light


Pildil Karmani valgusti Central Park, romantiline lillede ja liblikatega kollektsioon. Inspiratsioon loodusest. Materjaliks perforeeritud metall. Valikus nii ripp-, laua- kui põrandavalgusti.

Ole moodne, kasuta nutikaid valgusteid!

Valguse räiguse reguleerimiseks on hea kasutada dimmerdatavat lülitit, mis annab võimaluse muuta keskkond sobivaks nii aktiivsete kui ka passiivsete tegevuste jaoks.

Väikelapse toas võiks lüliti asukoht olla tavapärasest madalam, et veel väike laps ulatuks valgust sisse-välja lülitama. Natuke vanemal lapsel on huvitav ja mänguline kasutada valgustite lülitamisel näiteks pulte või siis lihtsalt käeviipega laualamp ära kustutada. Teismelise eelistuseks on kindlasti tehnoloogial põhinev põnevalt lahendatud nutitelefoni rakendus.

Foto: erakogu, Hektor Light

Pildil FontanaArte Volee, 7.5 W (800 lm) Led, viimase põlvkonna üks tehnoloogiliselt innovaatilisemaid valgusteid, mille sisselülitamine käib ilma igasuguse füüsilise kontaktita kerge käeviipega kupli all. Puutetundlik sensor kupli peal võimaldab reguleerida valgust neljale erinevale võimsusele.

Kui laps peaks unustama valgusti kustutada või jääb suurest õppimisväsimusest laua taha magama, siis laualambil on time off süsteem, mis lülitab valguse pärast viit tundi põlemist välja. Olemas ka USB-pesa nutiseadmete laadimiseks. Volee lampi on võimalik kas integreerida laua sisse, kinnitada laua külge või asetada laua peale.

Saadaval neli värvitooni: antraksiithall, neoonkollane, hall ja valge. Sarjas on veel seina- ja põrandalamp. Video ütleb enam kui sada sõna, vaata siit!

Leia sobilik laualamp lapse vanusest lähtuvalt

Laualampide ülesanne on välja valgustada konkreetne ala või tegevus, nagu lugemine ja õppimine. Lapse silmade tervise seisukohalt on oluline, et valgus oleks küllaldane, kuid samas ei pimestaks. Ere valgusallikas peab olema kaetud matistatud plastiku või klaasiga, mis ei takista valguse levikut.

Tööpinnale langev valgustihedus võiks olla 300–500 luksi ja värvustemperatuur pigem soojemapoolne, 2700–3000 kelvinit. Soe, alla 2700 kelvini valgus, tekitab unisust ja väsimust ning ei soodusta õppimist.

Turvalisust silmas pidades võiks valida valgusti, mille kuppel on mittepurunevast materjalist. Kindlasti tuleks vältida valgusteid, millel on teravad servad või mis lähevad kuumaks, sest nii võib kokkupuutel tekkida kõrvetusoht. Siinkohal on õigustatud vähese soojaeralduse ja laia värvispektriga LED-laualampide kasutamine. LED-ide eeliseks on ka pikk eluiga, vastupidavus põrutustele ja energiasäästlikkus.

Lauavalgustite juures on oluline, et seda oleks kerge sobivasse asendisse seada, eelkõige optimaalsesse kaugusesse vaadeldavast objektist. Koolilapsel on mugav kasutada valgustit, mille kuppel on suunatav, valgusvihu laius küllaldane ja laua kohal ulatuvus piisav. Kuna peaaegu meetrise ulatusega lauavalgusti vajab tasakaaluks rasket jalga, siis tasuks eelistada lampi, mida saab kinnitada laua külge või seinale. Ühtlasi võimaldab see lauapinna otstarbekamat kasutust ning välistatud on oht, et lamp mänguhoos ümber läheks. Arvutiga tööd tehes tuleb lauavalgusti paigutada nii, et see ei peegelduks kuvarile ega jätaks ka käe varju kasutatavale tööpinnale.

Hektor
Foto: erakogu

Pildil silikoonist näpitsvalgusti Lena, abiks, kui lauapinda napib. Vaata veel teisi näpitsvalgusteid.

Proovi põrandalampi!

Kui mürsikueas lapsetuppa me põrandavalgusteid viia ei soovita, siis koolilastele on need igati asjakohased. Põrandalamp võib olla nii funkstionaalseks kui ka dekoratiivseks valguse andjaks.

Uskumatu valgusti istumiseks?

Hektor
Foto: erakogu, Hektor Light

Üleval pildil: firma Oluce Pill-lowi 33 cm kõrgune “padi-valgusti, mis sobib ka istumiseks. Võimsus 10W/380lm Led.

Lisa valgusega mängulisust

StudioItalia Designi metalne seinavalgusti Domino annab võimaluse mängida alt üles paistva valgusvihu kuju ja suunaga. 30 cm kõrguse ja tahvlit meenutava valgusti küljes olevad 3 magnetdetaili on igas suunas liigutatavad nii, et tekivad efektsed valguse varjud. Pilt all.

Hektor
Foto: erakogu, Hektor Light

Mustri saab seinale ka StudioItaliaDesign valgustite Pin-up grupeerimisega. See on multifunktsionaalne seinavalgusti, mille valgel saab lugeda kui ka lõõgastuda, sõltuvalt sellest, kuidas kupli asetate. Kuppel liigub 360 kraadi. Pilt all.

Hektor
Foto: erakogu, Hektor Light

Dekoreerida võib ka alljärgenevalt: firmalt Karman valgustid Va-Lentina ja tekstiilist seinalamp Eden.

Foto: erakogu, Hektor Light

Tee ise isikupärane valgusti

Firma SLV kipsist valgustit Plastra on võimalik värviga toonida või peale maalida. Tüdimuse tekkides saab valgusti kergesti liivapaberiga puhastada ja katta hoopis näiteks tapeediga. Selline dimmerdatav seinavalgusti sulandub sujuvalt interjööriga. Valgusti mõõdud 30 × 30 cm.Valgust 9 W/715 lm. Vaata teisi kipsist valgusteid.

Foto: erakogu, Hektor Light

Kui öösel on valgust vaja, kasuta enegiasäästlikke mittepimestavaid valgusteid.

Öökapi valgusti valgus peab võimaldama väikelapsel hästi uinuda, emal aga öösel last aidata mähkimise või luti otsimisega. Suurematele lastele sobivad hajusa ja pehme valgusega laualambid. Soovituslik keskmine valgustihedus on 50 luksi. Lahenduseks võib olla kaasaskantav väike, kerge, dimmerdatav ja laetav Marseti lamp Follow Me 3,2 W Led / 240 lm.

Foto: erakogu, Hektor Light

All pildil: juhtmevaba teiseldatav Flosi valgusti Bon Jour on laetav USB-pesast. Patarei kestab kuus tundi. Võimsus 6 W / 250 lm Led. Nelja dimmerdamisastmega liuglüliti asub lambi põhjas.

Foto: erakogu, Hektor Light

Kasuta voodipäises lampi, mis ei lähe kuumaks

Seinavalgusti, mille abil oleks mugav õhtuti enne uinumist lugeda, tuleks asetada piisvalt kõrgele, et ennast sinna vastu ei löö, ning samas piisavalt madalale, et valgusvoog vajalikku nägemistsooni valgustaks. Soovitatav valgustihedus algab 200 luksist. Hea valik on puidust kupliga firma Marset unikaalne valgusti No8, millel võimsust 3 W/150 lm.

Avasta veel lastetuppa sobilikke valgusteid galeriist!