Lastetuba peab olema eelkõige hästi valgustatud, lihtne hooldada ning puhas, aga mis kõige tähtsam: see peab soodustama nende õppimist, arengut ja mängimise kvaliteeti. Kõige olulisem ei ole, et mänguasju oleks palju, vaid et need avardaksid lapse kujutlusvõimet ning arendaksid tema isikuomadusi ning vajalikke oskusi edasiseks eluks. Panime kirja mõned arendavad esemed, mis peaksid iga lapse toas olemas olema.

Laste laud ja toolid

Laud ja selle ümber olevad tooli on oluline osa lapse arengust, sest just siin saab ta üksinda joonistada ja pabernukkude või plastiliiniga, aga ka endale sõprade, vendade-õdede või vanemate näol „külalisi“ kutsuda, kellega kohvikut või lauamänge mängida. Kuna tegemist on sinu lapse toaga, võiks mööbel olla puidust, mis ühest küljest on keskkonnasõbralik ja tugev, teisalt õpetab ka last juba varajasest noorusest eelistama naturaalseid materjale. Kui aga vanemad eelistavad lihtsalt puhastatavat värvilist plastmassmööblit, ei saa ka seda neile ju süüks panna.

Nukumaja, mänguköök, poekomplekt, parkimismaja

Kui nüüd poiste emad arvavad, et need komplektid pole mõeldud meessoost isikutele, siis nad eksivad. Ka poisid teevad meelsasti mänguköögis „süüa“, käivad poes ning sõidavad autodega parkimismajast mängumajja. Samuti võivad nukumajas koos Barbiedega elada Lego-robotid. Oluline on, et laps leiaks teda huvitava mängu igas olukorras, sest just see ongi arendav. Poekomplektis ja mänguköögis saavad nad aga tundma erinevaid puu- ja köögivilju ning serviiside abil õpivad erinevaid värve.

Kriiditahvel, kunstitarbed

Igaühes meist peitub kunstnik! Andke lapsele võimalus seda kunstnikku juba pisikesest peast otsima hakata. Kriidiga tahvlile kritseldades võite talle õpetada esimesi tähti ning lastele mõeldud molbert paneb nad tundma tõeliste kunstnikena, kusjuures samal ajal õpivad nad värve segama ning harjutavad käelist tegelust. Ostke kergesti mahapestavad värvid ja las lapsed möllavad!

Kiikhobu, kiik ja kott-tool

Veidi suurematest mänguasjadest rääkides meeldivad pisematele lastele väga nii igasugused kiikuvad hobused, eeslid, elevandid, mootorrattad jms. See on ju lõbus. Kusjuures hobusel tuleb lakka kammida ja mootorrattal õli vahetada või bensiini lisada. Lapsed tahavad ju olla nagu suured inimesed ja toimida nagu „päriselus“. Lisaks võiks olla põnnil võimalus kiikuda, kusjuures tema kasvades saate sama konksu otsa riputada lastele mõeldud poksikoti.
Kott-toolidega on ka pisikestel nagu oma suhe — neile meeldib seal mugavaid poose võtta ning näiteks raamatuid vaadata. Miks mitte sellist mõnusat äraolemist võimaldada? Seda enam, et enamasti lapsevanemad ei taha, et põnnid keset päeva voodilinade vahel aelevad.

Mängutelgid

Pisikesed mängutelgid panevad lapsed unistama matkamisest ning reisimisest. Võite koos nendega seal vihmase ilmaga pikutada ja rääkida võõrastest maadest või lihtsalt heinamaast ning loomadest. Samuti saavad nad kaasata telgi kodumängudesse, kujutades ette, et telk on eraldi tuba, pereisa töökoht või pereema riietusruum. Ja päeva lõpus saate sinna kuhjata toas laiali olevad mänguasjad.

Paksem mänguvaip

Lapsed armastavad mängida põrandal, sest seal on ruumi, kõik mahuvad mängima ja asjad ei kuku kunagi maha. Seega mõelge, millist põrandakatet eelistada. Tuba võib olla kaetud üleni vaibaga, aga võib ju soetada ka spetsiaalse mängimiseks mõeldud vaiba, mis on pehme, lõbus, värviline ja kergesti puhastatav. Autotee, nukkude jalutusallee või pere piknik — kõik mahub ühele mõnusale vaibale ära.

Päris pisikestele, kes veel omal jalal ei liigu, on parim variant muidugi interaktiivne tegelustekk, kus tal on palju vaadata, puudutada, sikutada ja vajutada. Sellised tekikesed teevad hääli, vilgutavad tulesid ning paeluvad põnni tähelepanu tundide kaupa.

Kastid, sahtlid, kapid, korvid

Mis on lastetoa puhul kõige keerulisem? Eks ikka selle korrashoid. Seetõttu on väga mugav, kui laps saab algusest peale aru, et igal asjal on oma koht. Legod käivad suures kastis, nukud riiulil, autodele on oma sahtel. Koristamise õppetund peaks lapsele saama igapäevaseks. Väga hea, kui lapsevanemal selleks närvi ja aega jagub, sest alguses kipub iga riiulisse minev nukk kindlasti tegema veel mitu tantsusammu ning rong peab saama enne sahtlisse varjumist sõita veel viimase ringi. Kui lapsel tekib endal idee, kuidas tema toas võiksid olla asjad paigutatud, siis tuleb lasta tal toimetada — võib-olla hakkavadki siis lelud omal kohal püsima?

Raamaturiiul

Mis siis, et olemas on tahvelarvutid, nutitelefonid ja e-raamatud. Pärisraamatud ei kao kuhugi ja igale lapsele meeldib neid lehitseda. Ja eriti meeldib muidugi, kui keegi põnevaid jutte ette loeb. Igatahes on raamaturiiul väga kasulik mööblitükk ning arendab last koguni kolmel moel: esiteks muidugi raamatuid kui tarkuseallikas, teiseks on kena, kui raamatud on riiulis ilusti järjekorras. Kolmandaks pole vist olemas lapsevanemaid, kes lubaksid lastel raamatuid lõhkuda ehk siis õpetab raamatute hoidmine lugupidamist.