Päikese loojumise ning hämaruse saabumisega oleks aga tore, kui lauda, raamatut või grilli valgustaks lamp. Mida valgustuse valikul tähele panna?

Ära kujunda rõdu päevavalguses
Esmalt pea meeles, et ei tasu kogu valgustust lõplikult paika panna päevavalguses, sest igasugused varjud ja kontuurid võivad rikkuda kogu mängu. Kui tulede sära enne lõpliku otsustamist pimedas üle kontrollida, võib see päästa mitmest möödapanekust.

Väldi liiga suuri kontraste
Hoolikalt planeeritud välisvalgustus loob hubase tunde ning rõhutab su kodu parimaid omadusi — kaunist terrassi, ilusat seina ja õuemööblit. Erinevalt loomulikust valgustusest saab kontrollida tehisvalguse langemist, suunata seda teatud kohtadesse ning luua mõnusa valgusmängu. Välisvalgustus ei pea valgustama ainult maja välimust, vaid võiks tegelikult läbi akna anda aimu ka hoone sisemusest. Kihiliselt ehk objektidele suunatud teravam, üldiselt paistvam pehme ning veidi ka kontraste loovad valgus annavad unikaalse ja koduse mulje.

Valguse peegeldused võivad rikkuda kogu ilu
Kui päevavalguses tundub mõne lambi asukoht väga hea, siis isegi ilusaimad valgusallikad (mis pimedas välja ei pruugi paista, vaid ainult annavad valgust) võivad pimeda saabudes heita kummalisi vihke aknaklaasile, plekist aknalaudalele või maja fassaadipaneelidele ning sellega muuta hoone välimuse nagu fotoaparaadi välklambiks. Kaunim oleks näha pimedas siiski näiteks maja kontuure, selmet pelgalt heledaid plekke.

Liiga kaubanduslik välimus
Kui osta poest paljulevinud laternad ja lisada neile mustad või valged prožektorid, võib sattuda rõdu, terrassi või aia kujundamisega liiga libedale teele. Nii võib tunduda, nagu oleks tegemist kaubanduskeskuse parkla või büroo koridoriga. On oluline valida õige värvigamma ning pigem kodune ja omanäoline kui steriilne ja laialtlevinud välimus.

Osta ainult kvaliteetseid tooteid
Õues kasutatavad tooted peavad taluma erinevaid temperatuure, vihma, päikest, niiskust, jääd ja lund. Seetõttu on oluline, et ostaksid ainult garantiiga tooteid ning oleksid kindel nende vastupidamises välitingimuses. Sest viimane asi, mida valminud terrassi- ja rõdukujunduse juures sooviksid, oleks uue projekteerimisprotsess, sest tehnoloogia on alt vedanud.

Sääst versus korralik valgustus
Siinkohal ei räägi me leed- ja säästupirnidest, vaid pisikeste päikesepaneelide ja odavate akude jõul töötavast valgustusest, millel jääb oma energiast terve öö valgustuse andmiseks siiski väheks. Kui soovid, et valguskiired ulatuksid alati objekti lõpuni ega kahvatuks liiga vara, siis vali tugeva valgustusega korralik toode, mis ei lõhu projekteeritud disaini ega petaks su ootuseid.

Valgustus olgu ohutu!
Valgustuse rolliks on tagada eelkõige sinu ja su külaliste ohutus — et inimesed ei kukuks ega satuks valesse kohta astuma, leiaksid üles mahakukkunud asjad ning suudaksid vigastamatult liigelda. Valgustuse paigaldusel tuleks hoolega tähele panna, millised on kinnitused, et need ei jääks segama uste ja akende avamist-sulgemist, ning kui kõrgele peaks reaalselt panema lambi, et ukse avamisel ei hakkas see varjama valgust.

Ära koonerda automaatikaga — see on mugav
Kellel poleks juhtunud seda, et rõdu- või terrassivalgustus jääb kogu ööseks põlema? Lisaks mugavusele ja energiatõhususele on automatiseeritud juhtimissüsteemide ja liikumisanduritega valgustusel veel üks pluss: need aitavad turvaliselt tuppa jõuda. Üks variant on kasutada taimerit, teisalt võib ühendada valgustuse Targa Kodu programmi, võimaldab süsteem hoida kogu elamise valgustuse juhtimise käeulatuses.